از چه کابل هایی برای شبکه کردن کامپیوتر ها می توان استفاده کرد؟
دوشنبه, ۲۵ فروردين ۱۳۹۳، ۰۱:۴۸ ب.ظ
کابل شبکه، رسانه ای است که از طریق آن، اطلاعات از یک دستگاه موجود در شبکه به دستگاه دیگر انتقال می یابد.انواع مختلفی از کابلها بطور معمول در شبکه های LAN استفاده می شوند. در برخی موارد شبکه تنها از یک نوع کابل استفاده می کند.
کابل شبکه، رسانه ای است که از طریق آن، اطلاعات از یک دستگاه موجود در شبکه به دستگاه دیگر انتقال می یابد.انواع مختلفی از کابلها بطور معمول در شبکه های LAN استفاده می شوند. در برخی موارد شبکه تنها از یک نوع کابل استفاده می کند، اما گاه انواعی از کابلها در شبکه به کار گرفته می شود. غیر از عامل توپولوژی، پروتکل و اندازه شبکه نیز در انتخاب کابل شبکه مؤثرند. آگاهی از ویژگیهای انواع مختلف کابلها و ارتباط آنها با دیگر جنبه های شبکه برای توسعه یک شبکه موفق ضروری است. امروزه سه گروه از کابلها، در ایجاد شبکه مطرح هستند:
کابلهای Coaxial زمانی بیشترین مصرف را در میان کابلهای موجود در شبکه داشت. چند دلیل اصلی برای استفاده زیاد از این نوع کابل وجود دارد:
1- قیمت ارزان آن.
2- سبکی و انعطافپذیری.
3- این نوع کابل به نسبت زیادی در برابر سیگنالهای مداخلهگر مقاومت می نماید.
4- مسافت بیشتری را بین دستگاههای موجود در شبکه، نسبت به کابل UTP پشتیبانی مینماید.
ساختار کابل Coaxial
(1) Conducting Core یا هسته مرکزی که معمولاً از یک رشته سیم جامد مسی تشکیل میگردد.
(2) Insulation یا عایق که معمولاً از جنس PVC یا تفلون است.
(3) Copper Wire Mesh که از سیمهای بافته شده تشکیل میشود و کار آن جمعآوری امواج الکترومغناطیسی است.
(4) Jacket که جنس آن اغلب از پلاستیک بوده و نگهدارنده خارجی سیم در برابر خطرات فیزیکی است.
کابل Coaxial به دو دسته تقسیم میشود:
- Thin net: کابلی است بسیار سبک، انعطافپذیر و ارزان قیمت، قطر سیم در آن 6 میلیمتر معادل 25/0 اینچ است. مقدار مسیری که توسط آن پشتیبانی میشود 185 متر است.
- Thick net: این کابل قطری تقریباً 2 برابر Thin net دارد. کابل مذکور، پوشش محافظی را(علاوه بر محافظ خود) داراست که از جنس پلاستیک بوده و بخار را از هسته مرکزی دور میسازد.
رایجترین نوع اتصال دهنده (connector) مورد استفاده در کابل coaxial، Bayonet-Neill-Concelman (BNC) میباشد. انواع مختلفی از سازگار کنندهها برایBNCها وجود دارند شامل:Tconnector , Barrel connector
در شبکه هایی با توپولوژی اتوبوسی از کابلcoaxial استفاده میشود.
استفاده از کابل coaxial در شبکه اتوبوسی
باید دانست که از عبارتهایی مانند "10Base5 " برای توضیح اینکه چه کابلی در ساخت شبکه بکار رفته استفاده میگردد. عبارت مذکور بدان معناست که از کابل coaxial و از نوع Thicknet استفاده شده، علاوه بر آن روش انتقال در این شبکه، روش Baseband است و نیز سرعت انتقال 10 مگابیت در ثانیه ((mbps میباشد. همچنین "10Base2" یعنی اینکه از کابل Thinnet استفاده شده، روش انتقال Baseband و سرعت انتقال 10 مگابیت در ثانیه است.
در طراحی جدید شبکه معمولاً از کابلهای Twisted Pair استفاده میگردد. قیمت آن ارزان بوده و از نمونههای آن میتوان به کابل تلفن اشاره کرد. این نوع کابل که از چهار جفت سیم بهم تابیده تشکیل میگردد، خود به دو دسته تقسیم میشود:
Unshielded Twisted Pair - UTP: کابل ارزان قیمتی است که نصب آسانی دارد و برای شبکههای LAN سیم بسیار مناسبی است، همچنین نسبت به نوع دوم کموزنتر و انعطافپذیرتر است. مقدار سرعت دیتای عبوری از آن 4 مگابیت در ثانیه تا 100 مگابیت در ثانیه می باشد. این کابل میتواند تا مسافت حدوداً 100 متر یا 328 فوت را بدون افت سیگنال انتقال دهد. کابل مذکور نسبت به تداخل امواج الکترومغناطیس (Electrical Magnatic Interference) حساسیت بسیار بالایی دارد و در نتیجه در مکانهای دارای امواج الکترومغناطیس، امکان استفاده از آن وجود ندارد.
در سیم تلفن که خود نوعی از این کابل است از اتصال دهنده RJ11 استفاده میشود، اما در کابل شبکه اتصال دهندهای با شماره RJ45 بکار میرود که دارای هشت مکان برای هشت رشته سیم است.
کابل Utp و Stp
کابل UTP دارای پنج طبقه مختلف است (که البته امروزه CAT6 و CAT7 هم اضافه شده است:
- CAT1 یا نوع اول کابل UTP برای انتقال صدا بکار میرود، اما CAT2تا CAT5 برای انتقال دیتا در شبکههای کامپیوتری مورد استفاده قرار میگیرند و سرعت انتقال دیتا در آنها به ترتیب عبارتست از: 4 مگابیت در ثانیه، 10مگابیت در ثانیه، 16مگابیت در ثانیه و 100مگابیت در ثانیه.
برای شبکههای کوچک و خانگی استفاده از کابل CAT3توصیه میشود.
Shielded Twisted Pair - STP :
در این کابل سیمهای انتقال دیتا مانند UTP هشت سیم و یا چهار جفت دوتایی هستند. باید دانست که تفاوت آن با UTP در این است که پوستهای به دور آن پیچیده شده که از اثرگذاری امواج بر روی دیتا جلوگیری میکند. از لحاظ قیمت، این کابل از UTP گرانتر و از فیبر نوری ارزانتر است. مقدار مسافتی که کابل مذکور بدون افت سیگنال طی می کند برابر با 500 متر معادل 1640 فوت است.
در شبکههایی با توپولوژی اتوبوسی و حلقهای از دو نوع اخیر استفاده میشود. گفته شد که در این نوع کابل، 4 جفت سیم بهم تابیده بکار میرود که از دو جفت آن یکی برای فرستادن اطلاعات و دیگری برای دریافت اطلاعات عمل میکنند.
در شبکههایی با نام اترنت سریع١ (Fast Ethernet) دو نوع کابل به چشم میخورد:
100Base TX یعنی شبکهای که در آن از کابل UTP نوع Cat5 استفاده شده و عملاً دو جفت سیم در انتقال دیتا دخالت دارند (دو جفت دیگر بیکار میمانند)، سرعت در آن 100 مگابیت در ثانیه و روش انتقال Baseband است.
100Base T4 تنها تفاوت آن با نوع بالا این است که هر چهار جفت سیم در آن بکار گرفته میشوند.
کابل فیبر نوری کاملاً متفاوت از نوع Coaxial و Twisted Pair عمل میکند. به جای اینکه سیگنال الکتریکی در داخل سیم انتقال یابد، پالسهایی از نور در میان پلاستیک یا شیشه انتقال مییابد. این کابل در برابر امواج الکترومغناطیس کاملاً مقاومت میکند و نیز تأثیر افت سیگنال بر اثر انتقال در مسافت زیاد را بسیار کم در آن میتوان دید. برخی از انواع کابل فیبر نوری میتوانند تا 120 کیلومتر انتقال داده انجام دهند. همچنین امکان به تله انداختن اطلاعات در کابل فیبر نوری بسیار کم است. کابل مذکور دو نوع را در بر میگیرد:
1- Single Mode: که دراین کابل دیتا با کمک لیزر انتقال مییابد و بصورت 8.3/125 نشان داده میشود که در آن 8.3 میکرون قطر فیبر نوری و 125 میکرون مجموع قطر فیبر نوری و محافظ آن میباشد. این نوع که خاصیت انعطافپذیری کم و قیمت بالایی دارد برای شبکههای تلویزیونی و تلفنی استفاده میگردد.
2- Multi Mode: که در آن دیتا بصورت پالس نوری انتقال مییابد و بصورت 62.5/125 نشان داده میشود که در آن 62.5 میکرون قطر فیبر نوری و 125 میکرون مجموع قطر فیبر نوری و محافظ آن میباشد. این نوع مسافت کوتاهتری را نسبت به Single Mode طی میکند و قابلیت انعطافپذیری بیشتری دارد. قیمت آن نیز ارزانتر است و در شبکههای کامپیوتری استفاده میشود. بطورکلی کابل فیبر نوری نسبت به دو نوع Coaxial و Twisted pair قیمت بالایی دارد و نیز نصب آن نیاز به افراد ماهری دارد.
شبکههای 100Base FX، شبکههایی هستند که در آنها از فیبر نوری استفاده میشود، سرعت انتقال در آنها 100 مگابیت در ثانیه بوده و روش انتقال Baseband میباشد. امروز، با پیشرفت تکنولوژی در شبکههای فیبر نوری میتوان به سرعت 1000 مگابیت در ثانیه دست یافت.
سوئیچ ها Switches
سوئیچ نوع دیگری از ابزارهایی است که برای اتصال چند شبکه محلی به یکدیگر مورد استفاده قرار می گیرد که باعث افزایش توان عملیاتی شبکه می شود. سوئیچ وسیله ای است که دارای درگاه های متعدد است که بسته ها را از یک درگاه می پذیرد، آدرس مقصد را بررسی می کند وسپس بسته ها را به درگاه مورد نظر " که متعلق به ایستگاه میزبان با همان آدرس مقصد می باشد" ارسال می کند. اغلب سوئیچ های شبکه محلی در لایه پیوند داده های مدل ا اس آی عمل می کند.
سوئیچ ها بر اساس کاربردشان به متقارن "Symmetric" ونامتقارن " Asymmetric" تقسیم می شوند.
در نوع متقارن ، عمل سوئیچینگ بین سگمنت هایی که دارای پهنای باند یکسان هستند انجام می دهد یعنی 10mbps به 10mbps و.... سوئیچ خواهد شد. اما در نوع نامتقارن این عملکرد بین سگمنت هایی با پهنای باند متفاوت انجام می شود.
دو نوع سوئیچ وجود دارد که عبارتند از :
1 - سوئیچ Cut - through : این نوع سه یا چهار بایت اول یک بسته را می خواند تا آدرس مقصد آنرا بدست آورد ، آنگاه آن بسته را به سگمنت دارای آدرس مقصد مذکور ارسال می کند این در حالی است که قسمت باقی مانده بسته را از نظر خطایابی مورد بررسی قرار نمی دهد.
2 - سوئیچ Store- and - forward : این نوع ابتدا کل بسته را ذخیره کرده سپس آن را خطایابی می کند ، اگر بسته ای دارای خطا بود آن بسته را حذف می کند ، در غیر اینصورت آن بسته را به مقصد مربوطه ارسال خواهد کرد. این نوع برای شبکه محلی بسیار مناسبتر از نوع اول است زیرا بسته های اطلاعاتی خراب شده را پاکسازی می کند و بهمین دلیل این سوئیچ باعث کاهش بروز عمل تصادف خواهد شد:
انواع کارخانه های سازنده تجهیزات شبکه:
Nexans نگزنس
Brand-Rex برند رکس
3M تری ام
Belden بلدن
FULL فول
Unicom یونیکام
Uninet یونینت
NET Plus نت پلاس
CIS CO سیسکو
3COM تری کام
Planet پلانت
Linksys لینک سیس
Tellabs تلبس
D-Link دی لینک
Proxim پروکسیم
Teletronics تلترونیکس
- ۹۳/۰۱/۲۵
اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید لطفا ابتدا وارد شوید، در غیر این صورت می توانید ثبت نام کنید.